Picoprad - Bernardi products - Instalatii continue: CEM
![]() Mai multe poze...Vezi schemele |
Cilindru/Uscator/Malaxor – brevetat in 1983 – nr. 19090A - produs de Bernardi Impianti International propune diferite solutii pentru capacitatea productiva (de la 60 la 400 t/h) si pentru instalare (pe fundatii din ciment sau rapid pe fundatii de otel). Scopul instalatiei este producerea conglomeratului bituminos urmand un proces de tip continuu, in cursul caruia procesul productiv se desfasoara in principal in cadrul unei singure unitati operative. Uscarea agregatelor se produce in cilindre rotative cu flux concurent: fumul si agregatele urmeaza aceeasi directie. Fata de toate celelalte tipologii, CEM sunt mai simple si mai usor de operat, ofera garantia calitativa maxima a produsului si in plus reprezinta solutia cea mai putin costisitoare de achizitionare si utilizare. Avantajele instalatiilor CEM, fata de cele traditionale, rezida nu atat in simplitatea conceptuala extrema, cat in randamentul termic mai amplu si in numarul redus de masini prezente in cadrul instalatiei, cu necesitati de energie electrica si intretinere reduse. Cititi mai mult ... Intregul ansamblu CEM lucreaza prin depresurizare; aceasta este o conditie foarte importanta, atat pentru combustie cat si pentru procesul de uscare. 2. Cresterea randamentului arzatorului 3. Reducerea masei de gaz de tratat in filtru 4. Economisirea energiei 5. Avantajul tehnologic. Instalatia poate produce si functiona cu ajutorului unui singur operator, in afara manipulantului care incarca predozatoarele. Cabina este locul de lucru al operatorului si este amplasata in pozitie strategica in cadrul instalatiei. Aici este amplasata toata aparatura de comanda si control care contribuie la functionarea instalatiei. Din locul in care este pozitionat, si prin intermediul instrumentelor de care dispune, operatorul poate configura toti parametrii fizici necesari procesului productiv si poate determina: ritmul productiei, cantitatea si calitatea produsului, temperatura finala a agregatelor, etc. Imediat dupa definirea si configurarea parametrilor de productie, operatorul va indeplini numai functia de control. Instalatia CEM poate fi dotata cu sistemul DOSAMATIC care permite optimizarea ciclului productiv. |
Sistemul DOSAMATIC brevet nr. MI99A002046
Sistemul DOSAMATIC patentat de Bernardi este o metoda inovatoare pentru dozarea componentelor in cadrul instalatiilor continue de producere a asfaltului.
DOSAMATIC nu este o singura masina sau utilaj, ci un concept care intereseaza si revolutioneaza toate componentele instalatiei de tip CEM si sistemul sau electronic de control.
Pentru evitarea inconvenientelor tipice ale instalatiilor continue traditionale, trebuia excluse variabilele proprii ale agregatelor fara a se pierde marile avantaje ale instalatiilor continue.
Cititi mai mult...
Pentru aceasta a fost necesara dotarea unei instalatii continue cu instrumentele folosite in cadrul celor discontinue. Cu alte cuvinte, s-au introdus in procesul continuu acele caracteristici avantajoase proprii si indiscutabile ale instalatiilor discontinue.
Aplicarea si realizarea ideii initiale consta in dotarea instalatiei de productie continua cu:
A) un numar de recipiente pentru cantarire egal cu numarul elementelor de adaugat agregatelor, avand toate sistemele de incarcare cu debit fix si de prelevare cu debit variabil;B) o valva corespunzatoare capabila sa inrerupa fluxul continuu al produsului finit rezultat in urma amestecarii;
C) o palnie de incarcare dotata cu celule de cantarire si usita de descarcare;
D) dispozitive automate si software de comanda si control.
Cu ajutorul acestui sistem sunt posibile urmatoarele operatiuni :
- cantarirea prin scadere, adica prelevand din palniile de cantarire cu ajutorul mijloacelor corespunzatoare, pompe, elemente auxiliare: bitum, filer, alte elemente adaugate agregatelor;
- intreruperea la momente prestabilite, a fluxului de produs finit din palnia de cantarire;
- inregistrarea cresterilor de greutate ale produsului care intra in aceasta palnie de cantarire;
- inregistrarea continua a greutatii cantitatilor elementelor adaugate;
Cu ajutorul sistemului DOSAMATIC bitumul are un sistem de dozaj la greutate. Dozajul sau, precum si acela al celorlalte elemente adaugate, realizat prin acelasi sistem, este deci evident mai sigur si mai ales independent de temperatura de utilizare.